It’s pickled with only salt, it’s yummy, isn’t it? I prefer eggplants pickled in salt to in rice bran.
The chef tells me with his tender smile.
When I was an apprentice cook, there were a lot of preparation. Salt was not clean, we had to get rid of impurities. Using egg white…
It often annoys me taking a long time or no convenient places to find or get food which I want.
His words show me getting food is not so easy through the ages.
塩で漬けただけなんですけどね、おいしいでしょ? なすは塩漬けの方がおいしいと思うんですよ。
板長さんがぽってりした優しい笑顔で言う。
小僧の頃はね、いろいろ仕事があったからね。塩も今みたいにきれいじゃないから、こうっやって卵の白身を使ってね…
欲しいものが近くに売ってない、どこに売ってるのよ?なんて言って私はイライラしてる。
そうだ、食べものを手に入れるって昔から楽じゃなかったんだ。
☞ ふじ芳さんの料理